Groencontrole
Waarom groencontroles?
Wij streven ernaar als bestuur een goed onderhoud en daarmee een goed aanzicht van ons tuinencomplex te waarborgen. In de eerste plaats voor onszelf, zodat we als leden trots kunnen zijn op ons complex, maar ook voor bezoekers en anderen die kritisch meekijken.
Goed tuinonderhoud is plicht van ieder lid
Elk lid is met aangaan van de overeenkomst tot ingebruikneming van een volkstuin bij VTV De Boerderij tevens de verplichting aangegaan om deze tuin goed te onderhouden. Meer hierover staat in ons Huishoudelijk Reglement en onze huisregels.
Verwaarloosde tuinen worden niet geaccepteerd. U wordt hierop aangesproken. Wilt u een verwaarloosde tuin verkopen? Dan moet u hem eerst opknappen of dat tegen een vergoeding laten doen via het bestuur.
Om het onderhoud van de tuinen in de gaten te houden, worden er jaarlijks twee groencontroles gehouden in de periode mei – oktober. Deze controles worden ca. twee weken van tevoren aangekondigd.
Wat zijn de criteria van de groencontrole?
Of u nu van een strak aangeharkte tuin houdt of meer van het natuurlijk tuinieren of cottage stijl bent, wat wij willen zien is dat er op iedere tuin met regelmaat en toewijding getuinierd wordt.
Er wordt tijdens de groencontrole niet gekeken naar mooi of lelijk; smaken verschillen immers.
Wel wordt er gekeken of de instructies worden nageleefd en hoe het is met de staat van onderhoud van tuin en huisje. Hiervoor is een lijst met keuringsonderdelen opgesteld. Nieuwe leden hebben hiermee een handvat bij het aanpakken van de tuin.
Hoe wordt er gecontroleerd en bekend gemaakt?
De keuringsonderdelen worden beoordeeld door de tuinkeurders en vervolgens op het formulier aangekruist. Een kruisje betekent dat dit onderdeel aandacht vereist.
Het kan voorkomen dat een tuinkeurder een onderdeel over het hoofd ziet, dan komt het bij een volgende controle.
De uitslag van de groencontrole wordt bekend gemaakt via een e-mail aan het betreffende tuinlid.
Veel kruisjes, wat dan?
Tuinen met veel kruisjes kunnen rekenen op een verzoek van het bestuur de tuin of het huisje in betere staat te brengen. Het bestuur schroomt niet tuinleden die na herhaald verzoek de tuin of het huisje in verwaarloosde staat laten, te stimuleren de volkstuin te verkopen. Wij hebben immers het liefst gemotiveerde tuiniers op het complex! In het uiterste geval wordt een NFL (niet-functionerend lid) procedure gestart. Uiteindelijk hebben we een groeiende wachtlijst van mensen die staan te springen om een volkstuin.
Hieronder volgt een overzicht van de onderdelen waarop tijdens de groencontrole beoordeeld wordt en waaraan elk lid zich volgens de aangegane verplichtingen dient te houden.
Eerste aanblik vanaf het pad
Vaak kun je al vanaf het pad zien of er op een tuin getuinierd wordt of niet. Wij hebben graag tuinen op het complex waaraan je meteen kunt zien dat leden bezig zijn met hun tuin, en er niet slechts tussen de bedrijven door zijn of alleen met mooi weer voor de zomerse barbecue. Deze indruk is ook belangrijk voor de beeldvorming over volkstuinen door derden die ons complex bezoeken.
Hekje
Hekje aanwezig. Alle tuinen dienen voorzien te zijn van een goed werkend hekje, dat naar binnen draait (de tuin in). Hoge tuinpoorten zien we liever niet. Is privacy voor u een van de voornaamste criteria voor een tuin, dan bent u waarschijnlijk beter op uw plaats op een recreatiepark.
Ook zien we liever geen poorten die op slot staan. Bij een onverhoopt incident (denk aan een brand of gesprongen waterleidingen) moeten de hulpdiensten snel bij een tuinhuisje kunnen komen en zich niet eerst een weg door heggen zien te banen voor zichzelf en al het materieel. Mocht u uw tuinpoort wel op slot hebben staan, dan bent u verplicht een reservesleutel af te geven bij het bestuur. Houdt u er rekening mee dat het bestuur niet dagelijks aanwezig is om de sleutel aan de hulpdiensten te overhandigen.
Tuinnummer goed zichtbaar op/bij het hekje.
Alle tuinen dienen op of direct naast het hekje een goed zichtbaar tuinnummer te hebben (alleen een nummer op het huisje is onvoldoende). Waarom? Zodat men bij groencontroles, eventuele reparaties aan waterinstallaties of in andere situaties (denk wederom aan de hulpdiensten) meteen kan zien bij welke tuin men moet zijn.
Heggen en pad
Hoogte en breedte van de heggen. Alle heggen/struiken rondom de tuin (voorkant, zijkanten, achterkant) zijn maximaal 2m hoog. Het liefst teruggesnoeid op 1,80m want met groeizaam weer is uw heg voor u het weet weer uitgegroeid. De heggen grenzend aan een pad groeien op de erfgrens. Wat voorbij de erfgrens groeit dient te worden ingenomen in breedte. U respecteert sowieso de erfgrenzen. Zowel de erfgrens met uw buren als de erfgrens met het algemeen groen. Met name op het Kievitenpad is het zaak de heggen bij te houden. Daar is het pad op sommige delen zo smal geworden dat de kar of hulpdiensten er niet meer onbelemmerd door kunnen.
Overhangende begroeiing. Er hangen geen takken (en al helemaal geen takken met doornen) en/of andere begroeiing over op het pad. Indien aan de voorkant van de tuin een boom of struik groeit, dan moet men daar zittend op de kar onderdoor kunnen zonder te hoeven bukken voor de overhangende takken. Als stelregel kunt u het volgende aanhouden: het pad is vrij van overhangende takken tot een hoogte van 2,5 meter.
Schone paden. Het schelpenpad grenzend aan de tuin is vrij van onkruid en/of gras. Bij het Kievitenpad gaat het om de eigen helft, bij het Fazantenpad en het Patrijzenpad om de gehele breedte van het pad. Bij het Uilenpad dient het gras grenzend aan de tuin vrij te zijn van opgeschoten onkruid en gemaaid te zijn.
Sloot
De sloten op ons complex dienen onderhouden te worden in verband met doorstroming van water (waterbeheer). Dit is een bepaling van het Hoogheemraadschap. Het bestuur riskeert een boete van het Hoogheemraadschap indien de sloten niet goed doorstromen. Eens in de twee jaar zullen wij een extern bedrijf inhuren om het riet in de sloten grondig te verwijderen. In de tussentijd dienen we met zijn allen ervoor te zorgen dat onze sloten niet dichtgroeien.
Heeft u een tuin die aan de achterkant aan een sloot grenst, dan dient de slootkant uiteraard bijgehouden te worden. Dit betekent: vrij van opgeschoten gras en/of onkruid, vrij van bramen, vrij van riet, vrij van opschot, vrij van inhangende begroeiing en vrij van (loop)planken en andere obstructies. De slootkant kan nog wel eens het stiefkindje van de tuin zijn, maar het is ook fijn voor uw overburen als dat goed onderhouden is.
Aan veel slootkanten (met name op de grens tussen twee tuinen) zien wij inmiddels opschot dat uitgegroeid is tot haast volwassen bomen/struiken met overhangende takken en stammen die de sloot in groeien. Dit is niet de bedoeling. Bovendien wordt het zo welhaast onmogelijk om de sloot te onderhouden. Het liefst dus geen bomen en/of grote struiken, schuttingdelen e.d. binnen 50 cm van de slootkant.
Indien u mooie begroeiing wenst aan uw slootkant die onkruid onderdrukt en een natuurlijke uitstraling heeft, dan raden wij varens aan. Ook kattenstaart is een welkome (inheemse) oeverplant. Wilt u meer informatie over hoe u uw sloot onderhoudt, kijk dan bij: De sloot hoort bij de tuin.
Indien de voorkant van een tuin grenst aan een pad met een sloot, zoals het Fazantenpad en het Patrijzenpad, dient de sloot vrij van riet te zijn. Opschot van bomen en struiken in het talud wordt tijdig verwijderd. Overleg met het bestuur voordat u iets in de taluds plant. Dan kunnen wij uitleggen waarom wij het wel/geen goed idee vinden.
Aanzien tuin
Goed onderhouden tuinen zijn het visitekaartje van ons complex. Daarvan hebben wij er het liefst zo veel mogelijk. Variatie in stijl van tuinieren is logisch, dit maakt ons complex interessant en wordt uiteraard ook geaccepteerd. Wel dient de tuin er verzorgd uit te zien. Hieronder wordt beschreven wat we daarmee bedoelen:
De grens met uw buren. De hagen en eventuele schuttingen met de buren worden in goed overleg onderhouden. Uw buren moeten geen overlast hebben van overhangende begroeiing of half ingestorte schuttingdelen.
Tuinafval. Er zijn geen (langdurig opgeslagen) hopen snoei- en/of tuinafval aanwezig op de tuin. Deze voert u regelmatig af. En anders verwerkt u uw snoeiafval in een stevige takkenril. Uw overige tuinafval kunt u desgewenst op uw eigen tuin composteren in hiervoor bestemde compostvaten.
Onkruid. De tuin is vrij van opgeschoten gras en woekerend of in zaad geschoten onkruid. Er is onkruid dat woekert via wortelstokken, zoals winde (pispot), wilde braam, brandnetel en heermoes, en er is onkruid dat zich gretig via zaad verspreidt, zoals paardenbloem, ridderzuring, kruiskruid, knopkruid, brandnetel, distel en harig wilgenroosje. U zelf kunt er geen bezwaar tegen hebben, maar uw buren wel. Wenst u deze planten op uw tuin, zorg er dan voor dat ze niet in zaad schieten en laat ze niet woekeren.
Tegenwoordig willen veel nieuwe tuiniers ‘natuurlijk’ tuinieren. Het échte natuurlijk tuinieren juichen wij toe. Het is goed als de variëteit aan inheemse planten wordt uitgebreid en als dit op duurzame, ecologisch verantwoorde wijze gebeurt. Vergist u niet, dit vergt enorm veel handwerk. Natuurlijk tuinieren is niet, zoals sommigen denken, dat je de natuur haar gang laat gaan zonder in te grijpen. In gecultiveerde aarde zoals op ons complex zullen dan bepaalde planten de overhand krijgen; denk aan distels, heermoes, haagwinde, zevenblad, wilde aardbei, kruipende boterbloem etc. Aanwezigheid van dergelijke planten in kleine delen van de tuin is geen probleem (bijv. met enkele brandnetels in de tuin krijgen bepaalde vlinders meer kans). Als dergelijke planten door grote delen van de tuin groeien wordt dit echter gezien als verwaarlozing.
Onkruid wiedt u met de hand. Op ons complex zijn agressieve bestrijdingsmiddelen verboden. Azijn en zout vallen hier ook onder.
Bamboe. Heeft u bamboe op uw tuin, zorg er dan voor dat deze ingeperkt is. Bamboe kan een hardnekkige woekeraar worden wanneer deze niet ingeperkt wordt.
Opslag op de tuin. De tuin is vrij van opgeslagen rommel, bouwmateriaal, bouwafval, afgedankt tuinmeubilair, oude fietsen e.d. De tuin is geen opslagplaats. Heeft u meer op uw tuin staan dan in uw huisje en schuur past, vraagt u zich eens af of u het ook allemaal daadwerkelijk nodig heeft. Uiteraard kan het handig zijn om wat stoeptegels/stenen achter de hand te hebben, maar stapelt u deze dan netjes op.
Losse spullen zijn opgeruimd. Het is niet de bedoeling dat deze met een eerstvolgende storm of onverwachte windvlaag op de tuin van uw buren terechtkomen.
Kas. Heeft u een kas (per tuin is maximaal 1 kas toegestaan) dan gebruikt u deze waar die voor bedoeld is en niet als opslag. De kas dient veilig te zijn. Repareer dus ontbrekende of gebroken ruiten.
Gasflessen. Op uw tuin heeft u niet meer dan 3 gasflessen staan. Alle lege gasflessen voert u af.
Verbrandingstonnen. Verbrandingstonnen op de tuin zijn uit den boze. Niet alleen geven ze rookoverlast voor uw buren en de wijkbewoners, maar er komen ook giftige dioxines vrij bij het verbranden van groen- en houtafval. Onder onze leden zijn er ook mensen die COPD of astma hebben, houdt daar rekening mee.
Aanzien van het huisje en de bestrating
Huisje en schuur. Het huisje en de schuur dienen er verzorgd uit te zien. Zoals uw woonhuis aan bepaalde welstandseisen moet voldoen, zo geldt dat ook voor uw volkstuinhuisje. Ons complex is immers een publiek toegankelijk park.
Het huisje is rondom te betreden zonder allerlei obstakels en afscheidingen. De schuur en de kas staan op minimaal 50 cm van de erfgrens.
Rondom het huisje is het opgeruimd, ook achter het huisje. U bent namelijk niet alleen op het volkstuincomplex. Een rommeltje achter uw huisje is weliswaar niet te zien vanaf het pad, maar is wel het uitzicht van uw overburen. Dus ruim het op.
Bestrating. De hoeveelheid bestrating (tegels, grind, vlonders) moet redelijk zijn (niet meer dan 45 m2 in totaal), het is immers een volkstuin om te tuinieren.
De bestrating dient er verzorgd uit te zien. Dit betekent: voldoende egaal zodat er geen struikelgevaar is. Mos tussen de bestrating is een kwestie van smaak. Een goed zult u er niet voor krijgen, maar ook geen slecht. Hoger gras of onkruid tussen tegels is wel een teken van slecht onderhoud. Om gras of onkruid tussen uw tegels te verwijderen gebruikt u een voegenkrabber, geen zout of azijn. Dit is funest voor het bodemleven.
Wilt u af van mos op uw bestrating, gebruikt u dan geen chloor. Als natuurlijk alternatief hiervoor kunt u aardappelkookvocht gebruiken; dit schijnt een beproefd middel te zijn om van mos op tegels af te komen.
Overige zaken
Wellicht zijn er andere opvallende zaken die niet bij een goed onderhouden volkstuin horen. In dat geval wordt dit genoteerd en kan het bestuur het beoordelen.
Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van de groencontrole, schroom dan niet contact op te nemen met het bestuur: bestuur@vtvdeboerderij.nl.