Over volkstuinen bestaat vaak een verkeerd en geromantiseerd beeld. Lekker in het zonnetje zitten, glaasje wijn/biertje. Dat gebeurt ook wel, maar bij de meeste tuinders is dat na een dag keihard werken.

De realiteit is dat je pas aangelegde gazonnetje is bezocht door de mol of de muis, je geplante zaad is aangevreten, de (naakt)slakken zich ’s nachts tegoed hebben gedaan aan je prille groen, en de luizen inmiddels ook de weg naar je tuin hebben gevonden. Tot overmaat van ramp staat na een week afwezigheid je tuin op de verkeerde plekken weer helemaal vol met plantjes die jij daar niet hebt neer gezet. Heermoes (of beter gezegd “akkerpaardenstaart”) is bijvoorbeeld zo’n plantje. Het is al miljoenen jaren oud,  gaat op de meest slechte grond als laatste weg gaat en het komt op onbegroeide grond als eerste weer naar boven. Ben je een type dat die frustratie kan overwinnen, ben je er niet vies van om de armen uit de mouwen te steken, behoorlijk wat tijd wil investeren in je tuin,  dan ben je van harte welkom.

Het maakt niet uit of je veel of weinig verstand hebt van tuinieren. Tuinders delen graag hun kennis, dus dat komt wel goed. VTV De Boerderij heeft “natuurlijk tuinieren” hoog in het vaandel staan. Concreet betekent dat dat we geen gif gebruiken, rekening houden met dieren (van insect of nog kleiner tot vogels, egels etc.) en het groen respecteren. Als je een onderhoudsarme tuin wilt, met alleen verharding/tegels om lekker te relaxen/chillen dan ben je “op een volkstuin” niet op je plek. Een camping of recreatiepark past jou dan beter.

Vind je het nog leuk ?

Dan hebben we nog een hindernis. Als vereniging onderhouden we in gezamenlijkheid het openbaar terrein. Eigenlijk alles buiten de tuinhekjes/poortjes. Dat doen we in werkbeurten. Zo’n 9 keer per jaar wordt je op zaterdagochtend gevraagd  om 2 uur van je tijd daaraan te besteden. Je wordt dan in een werkploeg ingedeeld. Je begint met een kop koffie/thee.  Zie de werkbeurt niet als een “taakstraf”, dat is een totaal verkeerde insteek. Zie het als een kans om nieuwe contacten te leggen naar je ploegmaten, kennis uit te wisselen, en het gezamenlijk terrein bij te houden. Want dat is ook deels jouw terrein.  Voor je het weet is het om 12.00 uur al weer “einde werkbeurt” en moet je 4 weken wachten voordat je weer mag.

Nog steeds leuk ?

De tuin ga je huren. Het huisje koop je. Wij geven geen advies over de koopprijs. Vraag jezelf af of jij het huisje de vraagprijs waard vindt. Laat je anders bijstaan door iemand die er een beetje kijk op heeft.

Als je nu nog steeds enthousiast bent, dan wordt het tijd voor een serieus gesprek met het bestuur.  Loop het verenigingsgebouw eens binnen op zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur.